fbpx Skip to main content
Най-голямото летище в света ще бъде в… Дубай

Най-голямото летище в света ще бъде в… Дубай

Дубай се подготвя за колосална експанзия на туристическите пътувания. За тази цел емирството представи мащабен проект за разширение на второто си хъбово международно летище Ал Мактум (DWC). Пусковият срок за бъдещото мегалетище е 2050 г. Тогава то ще обслужва до 260 милиона пътници и 12 милиона тона товари годишно, което ще го превърне в най-голямото летище в света.

„Al Maktoum International (DWC) не само ще отговори на прогнозите за

нарастващия пътнически трафик

на Дубай, но и ще бъде основата за иновациите в авиацията на глобално ниво. Така то ще демонстрира нова ера на интелигентни летищни системи и ориентирани към пътниците съоръжения, отвеждайки ги до световни дестинации по възможно най-вдъхновяващия и удобен начин”, обещават авторите на проекта.

В най-скоро време и Emirates – националният авиопревозвач на Обединените арабски емирства, ще прехвърли операциите си на „второто летище”. За това намекна президентът на компанията Тим Кларк, който спомена, че „правителството е доста близо до вземането на това решение“.

Най-голямото летище 1
източник: PIXABAY

Международното летище Ал Мактум, което бе открито на 27 юни 2010 г. предимно за товарни превози, се намира на 37 км югозападно от Дубай. Обслужването на пътнически полети бе добавено през октомври 2013-а, като капацитетът на терминала е до 7 млн. пътници годишно. То е в центъра на

най-големия градски комплекс Dubai South

чийто основен фокус е авиационната и логистична екосистема с мултимодална транспортна инфраструктура, която осигурява връзка по въздух, суша и море.

Най-голямото летище 4
източник: PIXABAY

Летищният град, известен още като Dubai World Central (DWC), включва няколко клъстерни зони – Дубай Логистичен град (DLC), търговски, жилищен авиационен град и голф зона. Сега DWC приема около 1.6 милиона пътници годишно. Бъдещите инвестиции, които ще го превърнат в най-големия глобален портал в света, се изчисляват на 120 млрд. дирхама (33 млрд. долара). Първият етап от проекта, който трябва да приключи през 2030 г., ще увеличи капацитета на летището до около 130 милиона пътници годишно, а цялото развитие ще покрие

площ от 56 квадратни километра

Най-голямото предизвикателство през този етап е капацитетът на пистата. Сега Ал Мактум разполага само с две писти и това ще наложи Emirates първоначално да оперира на него с по-малки самолети Airbus A350.

източник: PIXABAY

В същото време

Саудитска Арабия вдигна залога

и се готви да оспори лидерските позиции на DXB и Emirates – най-голямото летище и авиокомпания в региона. В края на миналата година кралството даде старт на генералния план за международното летище Крал Салман в Рияд, който има за цел да разшири капацитета на терминала до 120 милиона пътници до 2030 г. и 185 милиона – до 2050 г., а по-рано тази година пусна нова авиокомпания, известна като Riyadh Air.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.