fbpx Skip to main content
Нов влак стрела ще свързва Лондон и Париж от 2025 г.

Нов влак стрела ще свързва Лондон и Париж от 2025 г.

Испанска компания се готви да разбие 30-годишния монопол на Eurostar върху железопътната линия под Ламанша, която свързва Лондон и Париж. Стартъпът Evolyn обяви преди няколко дни, че ще пусне високоскоростната услуга през 2025 г., защото маршрутът е „стратегически” и има „голямо търсене” за него.

И не само обяви, но вече е постигнал споразумение за купуване на 12 високоскоростни влака от френския производител Alstom с опция за придобиване още четири. Композицията ще се движи между St Pancras International в Лондон и Gare du Nord в Париж. На този етап компанията не планира други маршрути, но вероятно ще добави допълнителни спирки в Южна Англия и Северна Франция на по-късен етап.

Нов влак стрела ще свързва 5

Кой стои зад проекта?

Общата инвестиция на Evolyn в проекта възлиза на 1.16 млрд. евро. Въпреки че влаковете ще пътуват под Ламанша от 2025 г., услугата ще функционира пълноценно от 2026 г. Зад стартъпа стоят френски и британски индустриалци и инвестиционни фондове, чиито имена все още не са огласени. Знае се само, че Evolyn се ръководи от испанското семейство Космен, което инвестира в компанията за автобуси и влакове Mobico на Острова, известна като National Express на континента. Самата Mobico обаче не участва в консорциума, въпреки че човек от фамилията – Хорхе Космен, е главен изпълнителен директор на Evolyn. Пред медиите той обяви, че „правителствата на Обединеното кралство и Франция приветстват проекта, който ще позволи на техните граждани да увеличат възможностите за връзка между Обединеното кралство и няколко държави на континентална Европа със зелена алтернатива“.

Отворен достъп

Тунелът под Ламанша работи на принципа на „отворен достъп“, който дава право на всеки железопътен оператор да ползва съоръжението. В продължение на три десетилетия нямаше алтернатива на Eurostar.

Нов влак стрела ще свързва 4

Evolyn започва да работи по проекта преди три години и вече е на етап обсъждане на правата за достъп до линиите. Getlink – оператор на тунела под Ламанша, приветства намеренията на испанския стартъп да бъде вторият международен оператор по линията Лондон-Париж. Още повече, че мрежата от тунели под Ламанша е с капацитет 20 милиона пътници годишно. Според Ян Лериш, генерален директор на Getlink, това само „потвърждава икономическата и техническата привлекателност на инфраструктурата на Евротунела, както и огромния потенциал за растеж на високоскоростния железопътен трафик под Ламанша“.

Големият залък

Високоскоростната железница на Eurostar е доходоносен бизнес. Компанията реализира 332 млн. евро печалба през 2022 г. От пускането на подводната железопътна връзка под Ламанша през 1994 г. няколко компании се опитаха да конкурират с Eurostar, но безуспешно.

Нов влак стрела ще свързва 3

Пълното име на единствения засега пътнически оператор е Eurostar International Limited. Отнаало той е собственост на три отделни компании от Обединеното кралство, Франция и Белгия. Британското правителство продаде дела си за малко над 757 млн. паунда през 2014 г. на две инвестиционни компании от Канада и САЩ.

Впоследствие Eurostar се сля с Thalys – оператор на високоскоростни жп услуги в Западна Европа, с амбицията да превозва 30 милиона пътници годишно до 2030 г. спрямо наполовина по-ниския общ трафик на двете компании през 2019 г.

Нов влак стрела ще свързва 2

Eurostar обслужва и други маршрути – до Брюксел и Амстердам. Това лято обемът на пътниците по втората линия се е увеличил два пъти в сравнение с нивата отреди пандемията. Връзката обаче ще бъде преустановена от юни 2024-а, поради ремонт на централната жп гара в нидерландската столица.

Тази зима компанията планира да пусне всяка седмица нов влак от Лондон до Френските Алпи.

Нов влак стрела ще свързва 1

Всички приветстват конкуренцията, която ще доведе до по-ниски цени, по-добри услуги и по-голямо разнообразие от европейски дестинации за пътуващите от Обединеното кралство и континентална Европа. Много европейски лидери подкрепят железопътния транспорт в контекста на климатичните промени. Миналата година например, Франция  забрани вътрешните полети на кратки разстояния между дестинации, за които съществува алтернативно пътуване с влак под 2.5 часа с някои изключения . Австрия също предприема стъпки за стимулиране на железопътния транспорт и ограничаване на кратките полети. Европейската комисия застана зад десет пилотни проекта, които ще създадат нови трансгранични железопътни услуги или ще подобрят съществуващите на територията на Европейския съюз.  

Снимки: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.