fbpx Skip to main content
Защо е важно да почиваме и пътуваме

Защо е важно да почиваме и пътуваме

Всеки човек бленува за заслужена ваканция. Истината е, че ползите от добрата почивка се усещат още преди да тя да започне. Научните изследвания показват, че самото очакване на бъдещата награда може да бъде дори по-възнаграждаващо от самата награда. Това е така благодарение на малка молекула, наречена допамин, твърдят двама учени – Хуан Перес Фернандес от CINBIO, Universidade de Vigo, и Роберто де ла Торе Мартинес – изследовател в Департамента по неврологични науки в Каролинския институт. В статия за The Conversation те търсят отговори на въпросите: Необходими ли са празниците? Защо? И най-вече – какви са ползите от няколко дни бездействие?

Защо е важно да почиваме ... 1

Почивката повишава когнитивната гъвкавост

Въпреки че това може да изглежда невероятно, има много малко научна литература, която изследва преките ползи от празниците върху нашия мозък. Това, което изглежда безспорно е, че те са съществени. Това заключава проучване от 2016 г. , в което участват 46 работници от холандска компания. Те са помолени да се подложат на тест – предоставени им са инструменти, с които да извършват най-много операции за възможно най-кратко време. Оказва се, че работниците, които са почивали две или три седмици, имат по-голяма когнитивна гъвкавост. Другояче казано, те са измислили по-голям брой операции с инструментите в сравнение с резултата, постигнат няколко седмици преди ваканцията.

Защо е важно да почиваме ... 2

Повечето проучвания доказват, че от биологична гледна точка една от основните причини за увеличаването на когнитивната гъвкавост, а от там и на ползите от празниците като цяло, е намаляването на стреса. 

Всички ще се съгласим, че работата генерира стрес, но той не трябва да бъде лош. Когато е спорадичен, той дори е полезен, защото активира механизми, които ни помагат за ежедневните ангажименти, като например спазване на краен срок.

„Другият стрес“ – този, който носи негативни усещания, е хроничният стрес. Появява се, когато сме под постоянен натиск или е породен от ситуации, с които не можем да се справим. Той генерира умора, по-високи нива на тревожност, раздразнителност и гняв.

Защо е важно да почиваме ... 3

Почивката, която зарежда батериите

Основното, което една добра ваканция прави за психичното ни здраве, е именно да намали нивата на хроничния стрес. Когато бездействаме, нашият мозък е в състояние да обърне – поне временно – негативните ефекти от постоянното напрежение. За да бъде ваканцията ни ефективна, ключовият момент е да сме сигурни, че тя наистина ни освобождава от стреса. С други думи да забравим за чакащи задачи, да отговаряме на имейли и телефонни обаждания. От съществено значение е да не допуснем празниците ни да създадат нови стресови ситуации за нас. Следващият важен елемент е да се насладите на организирането и на очакването.

Защо е важно да почиваме ... 4

Защо очакването ни прави щастливи? Споменахме за допамина, който се произвежда в невроните на две области на мозъка, известни като substantia nigra (поради тъмния си цвят под микроскоп) и вентралната тегментална област (разположена в центъра на нашия мозък, повече или по-малко зад ушите). Те са дом на между 400 000 и 600 000 неврони при хората и изпращат аксони до множество други области на мозъка. Чрез освобождаването на допамин те играят ключова роля в приятните усещания, породени от нови преживявания. Следователно знаейки, че ваканцията наближава, нивата на допамин в мозъка ни се повишава и това ни дава чувство на удоволствие.

Защо е важно да почиваме ... 5

По подобен начин най-добрата ваканция е тази, през която се наслаждаваме на нови преживявания (като изследване на различни места) и на малки награди (като платото с морски дарове, което чакаме цяла година). Разбира се, това, което човек намира за възнаграждаващо, е изцяло субективно, и това, което е приятно за един човек, може да причини стрес за други.

Да бъде или да не бъде

Системата, която генерира удоволствие, също е засегната в условията на хроничен стрес. Науката показва , че високите или хронични нива на стрес, като тези, на които сме подложени през цялата година, могат да причинят намаляване на количеството освободен допамин и/или промени в начина, по който се метаболизира.

Защо е важно да почиваме ... 6

Най-лошото е, че промените не настъпват само в substantia nigra или във вентралната тегментална област. Установено е, че хроничният стрес дори може да промени броя на допаминовите рецептори в тези области. Когато това се случи, индивидът развива депресивно поведение. Следователно ваканцията, която ни освобождава от стреса, ще помогне за ребалансиране на допаминергичната система.

Все още науката не дава отговор дали дългата ваканция е по-ефективна или по-честата и на по-кратки периоди. Това всъщност няма значение, по-важното е, че пътуванията са полезни – те намаляват стреса и позволяват рестарт на допаминергична система на хората. Затова – пропътувайте мечтите си!

Снимки: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.