fbpx Skip to main content
Духовно пътешествие в Индия – част 3

Духовно пътешествие в Индия – част 3

Втора част ТУК

Към първия пътепис

Представяме Ви третия от серия пътеписи из йога пътешествието ни в Индия в началото на 2019 година. Вижте ТУК как и Вие да съчетаете културния туризъм с неповторимо духовно изживяване!

ДЕН 5:

За добро утро, отидохме до Двореца на ветровете в Джайпур. Всъщност това е само фасада, зад която няма сграда. И е внедрена в оградата на Градския дворец. Тази стена с много прозорци е била създадена за жените на махараджата, за да виждат живота на улицата, тъй като на тях им е било забранено да излизат навън. Името на конструкцията идва от множеството отвори, през които преминава вятърът.

Дворецът на ветровете

Пътьом видяхме Джал Махал – плуващият дворец, лятна резиденция на кралското семейство, където са се спасявали от жегите.

Плуващият дворец

После се отправихме към Амбър форт, кехлибарената крепост (името идва от цвета на стените й). Намира се над Джайпур, в планината. Тук са живели предшествениците на Джай Синг II, който в последствие решава да направи своя град долу в равнината. “Пур” означава град, така че Джайпур е “градът на Джай”.

Усмихнатата група пред Амбър форт

Качихме се до крепостта със слонове – едно от преживяванията, които очаквахме с нетърпение! Слончетата работят само 4 часа на ден, за да не стават жертви на експлоатация (преди са работели по цял ден, но организациите за защита на животните са се разбунтували). И са само женски, защото са по-кротки.

Потегляме 🙂

В двора на крепостта, имахме възможност да чуем музиката, с която са посрещали махараджата, когато се е прибирал отнякъде – на една от терасите свиреха на огромен тъпан и два рога. Атмосферата беше просто епична!

Крепостта е на няколко нива, с поредица от вътрешни дворове – прилича на лабиринт и има невероятна гледка към цялата долина. Както и към шафрановите градини, които, въпреки сушата и жегата тук, са били построени за една от жените на махараджата. Отглеждали са минзухари със система за изкуствено напояване, само и само тази жена да е щастлива.

Невероятната гледка и големият двор на Амбър форт

В пищно изрисуваната дворцова част видяхме и специална зала, декорирана със стотици хиляди огледалца. Според историята, една от жените на махараджата като дете много обичала да лежи под нощното небе и да гледа звездите. Но на жените от харема било забранено да прекарват нощта на открито и на нея много й липсвало, че вече не може да вижда небето. Владетелят дълго се чудил как да я направи щастлива, затова разпоредил да построят тази зала с огледалца. Нощем палели вътре стотици свещи, за да може отраженията им в тавана да наподобяват звездите. Какво ли не прави човек, за да направи жена си щастлива! Но една нощ, докато лежала в залата, съпругата забелязала, че на тавана няма Луна и попитала защо. Махараджата, който все пак умеел да се справя не с една, а с цял куп жени, бързо намерил верния отговор и казал “Скъпа моя, няма как на едно място да греят две Луни”.

Беседа из градините на Амбър форт

На връщане, слязохме от крепостта с джипове. И отидохме на пазар в Джайпур. След екшъна на пазара в Делхи, тук вече можехме да се оправяме сами с пресичането на улиците (което си е голямо предизвикателство) и знаехме как да се пазарим с търговците. От Джайпур си купихме бонбони от сушено манго. И продължихме напред към Бхаратпур, където привечер завършихме деня с йога, за да подхраним тялото с движение след дългото седене в автобуса.

Вечерна йога практика

ДЕН 6:

На следващото утро навлязохме с рикши в природния парк Кеоладео. Това е резерват за птици, който някога е бил ловен парк на махараджата и неговите гости. От началото на 60-те години е защитена местност, в която живеят над 400 вида птици, едри бозайници, влечуги и други. Тъй като районът е сух, целогодишно паркът се водоснабдява изкуствено, за да може да съществува. И е като една зелена джунгла в сърцето на иначе пустинно изглеждащия щат Раджастан.

Изследваме парка Кеоладео

Към всяка рикша имаше бинокъл, а шофьорите на рикшите показваха как можеш да снимаш птиците с телефона си през бинокъла. Хубав трик, благодарение на който направихме някои близки кадри. В сърцето на парка, слязохме от рикшите за пешеходна разходка и наблюдаване на птици. Пеликани, папагали, чапли, фламингота, патици – има много и са навсякъде, само трябва да гледаш внимателно. Разходката сред природата ни се отрази чудесно след градската суматоха от предходните дни. Видяхме и Бодхи дърво – счита се за свещено, защото Буда е получил просветление под такова дърво.

Обратно в Бхаратпур, изкарахме следоба в градината на хотелския комплекс – лежейки край басейна или на сладки приказки под палмите. А привечер успяхме да сбъднем желанието си да правим йога на открито, сред зеленината!

Време за отдих
Йога на открито

Автор – Мими Дончева (Home Yoga)

Към четвърта част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.