fbpx Skip to main content
Италианското вино – гордостта на нацията

Италианското вино – гордостта на нацията

Вярно е, че италианците не са първите, произвеждали вино. Но повече от всеки друг народ през историята те демонстрират сериозна страст към него. Не е необходимо да споменаваме, че италианците са страстни хора. Независимо дали става въпрос за романтика, изкуство, култура или семейство, то италианците винаги влагат много емоция и искреност във всичко, което правят. Виното също е много важна част от живота и ежедневието им, поради което те влагат старание и усилия, за да усъвършенстват процеса по създаването му и качеството на вкуса. Затова и италианските вина са толкова известни и едни от най-добрите в света. Ние ще Ви запознаем накратко с историята им и с най-добрите региони, където може да намерите вино от световна класа.

Поглед към историята

Виното произхожда още от древни времена в района на Древна Месопотамия, близо до днешен Иран, като датира 4 000 – 3 000 г. пр. н. е. От Гърция изкуството на виното се пренася и в Италия, като първоначално винопроизводството се развива в Южна Италия и Сицилия, а по-късно се разпространява и из цялата страна. С развитието на историята стигаме и до римски времена, като римляните можем да кажем дори са били “вманиачени” на тема вино. Затова и на тях дължим голяма част от същността на днешната технология. Вероятно е било любов от пръв поглед, но е неоспоримо, че римляните са допринесли много за просперитета на виното като напитка. Те първи откриват, че отлежалото вино е по-ароматно и богато на вкус, експериментират с различни подправки, които добавят в напитката много по-високо алкохолно съдържание, усъвършенстват рецептата по съхраняването и др. След падането на Римската империя популярността на виното намалява, но през Ренесанса това се променя и виното отново става силно търсено и предпочитано. Италианското вино продължава възхода си и до ден днешен, въпреки че през XIX и XX век се наблюдава занижаване на стандартите на производство, което обаче веднага бива коригирано с налагането на определени правила и етикети. Неоспоримо днес италианското вино се слави като едно от най-добрите в света и при посещение на тази магическа държава, то определено трябва да му се насладите.

Италианското вино – гордостта на нацията 1

Най-добрите винени региони

Италианските винени региони и области могат да бъдат класифицирани многократно в зависимост от района, климата, историята, гроздето и по безкрайно много други начини. Но ние ще Ви запознаем с 2 от главните, които предлагат не само единствено по рода си вкусово и сетивно преживяване, но и са известни със своите културни забележителности, които ще Ви оставят без дъх с красотата си.

Италианското вино – гордостта на нацията 2

Тоскана

Тоскана е един от регионите, в които се отглеждат множество различни винени сортове грозде, като най-известните са Санджовезе и Ламбруско. Санджовезе е може би най-отглежданият сорт и често се комбинира с малки количества от друго местно грозде, като Каберне Совиньон, Канайоло и Чилийолиоло. Съчетани така, те създават изключителни смеси като Brunello di Montalcino, Morellino di Scansano, Carmignano и Chianti и Chianti Classico, които вероятно са най-известните италиански вина в света. Тоскана е един от най-добрите региони, тъй като предлага идеалните метеорологични и почвени условия. От белите вина най-отличимо е Vernaccia di San Gimignano. Също така Тоскана произвежда десертно вино, наречено Vin Santo, което означава „Свето вино“. Обикновено се прави от грозде Trebbiano, което се суши на проветриво място до началото на Страстната седмица, преди да се превърне във вино.

Италианското вино – гордостта на нацията 3

Сицилия

Регионът Сицилия е може би най-големият парадокс когато въпрос за производството и консумация на вино. Сицилия разполага с повече лозя от всеки друг регион и е един от най-важните и големи производители на вино, но същевременно жителите консумират най-малко от вълшебната напитка. Странно, нали? Изглежда, че не трябва да е така, като се има предвид колко много италианците обичат виното си. Но всъщност много от гроздето се превръща в стафиди, които се използват в местната кухня. Сицилианското грозде се използва и за създаване на десертни вина. Десертните вина се нуждаят от много по-висока концентрация на грозде, което ги прави по-тежки и по-сладки, така че те се консумират в по-малки количества. Сицилия е горд производител на едно от международно известните вина, а именно Марсала.

Италианското вино – гордостта на нацията 4

Ако успяхме да Ви убедим да си подарите едно пътуване до Италия, то трябва да Ви запознаем с храните и напитките, които непременно трябва да опитате по време на Вашия престой. А десертите – за тях ще ни благодарите по-късно! Идеи за Вашето меню можете за прочетете тук:

Италианската кухня – 3 ястия, които непременно трябва да опитаме

Италианските десерти – истинско изкушение

Напитките, които си заслужава да опитаме на екскурзия в Италия

Насладете се на едно незабравимо вкусово преживяване с нашите актуални предложения за пътуване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.